Geuldal wandeling Zuid-Limburg

Kaartje Geuldal route
Kaartje Geuldal route

Als je door een typisch Limburgs heuvellandschap wilt wandelen. Dan  moet je kiezen voor de Geuldal wandeling. deze wandeling gaat dwars door natuurgebied het Geuldal, met prachtige vergezichten en je komt er mooie vakwerkboerderijen tegen. Door dit gebied stroomt de Geul. Doordat de beek door gevarieerde landschappen stroomt bied het talloze vestigingskansen voor heel wat planten- en diersoorten.

Vakwerk huisje
Vakwerk huisje

Door de afwisseling van zowel natte als droge delen is er in dit gebied een rijke flora en fauna.

In dit gebied kun je naast wandelen ook heerlijk fietsen, mountainbiken en zelf paardrijden. Je komt hier langs bronnen en beekjes, loop je door weilanden en bossen. Loop je langs hoogstamboomgaarden en over de typische holle wegen.

Een holle weg is een weg of pad waarvan het wegdek lager ligt dan het omliggende land. Holle wegen zijn een gevolg van erosie toen bewoners bestaande afvoergeulen als verbindingsroute gingen gebruiken, of doordat regenwater via aangelegde weggetjes ging afstromen. Ze zijn vaak ontstaan op veelgebruikte routes tussen een dorp in het beekdal en de akkers en weiden op het hoger gelegen plateau.

Tijdens de wandeling door het Geuldal kom je de monumentale Volmolen tegen. Deze Molen is eigendom van Natuurmonumenten. Deze molen werd vroeger gebruikt bij het ‘vollen’ van geweven stoffen tot viltig en sterk laken. Sinds 1872 doet de molen dienst als graanmolen.

Volmolen
Volmolen

De wandeling is zeer zeker niet geschikt voor mensen in een rolstoel of om er met een kinderwagen te komen. Dit omdat de route door weilanden gaat. De openbare wegen zijn wel toegankelijk voor rolstoelgebruikers maar i.v.m. hellingen is begeleiding gewenst. Verder is het een hele mooie afwisselende omgeving. Voor de Geuldal route kun je kiezen voor 2,5 of 5,5 km en is niet gemarkeerd.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *