Een wandeling door de Brunssummerheide

Wat is het toch een heerlijk weertje vandaag. Om te gaan wandelen in Zuid-Limburg en wel een wandeling door de Brunssummerheide.  De Wandelroute die we vandaag gaan lopen zal 13,5 km lang zijn en is aangegeven met donkergroen.

We starten en eindigen op de parkeerplaats Bezoekerscentrum Brunssummerheide, Schaapskooiweg 99, Heerlen.

Brunssemmerheide
Brunssummerheide
Brunssemmerheide
Brunssummerheide
Brunssummerheide
Brunssummerheide

De Brunssummerheide is een heuvelachtig gebied met heide, bos, vennen en venen. De hoogteverschillen bieden je prachtige vergezichten. In dit heidelandschap graast een kudde schoonebeker schapen. Deze dieren voorkomen dat de eeuwenoude heidevelden overwoekerd raken door gras, struiken en bos.

Op de Brunssummerheide ontspringt de Roode beek. Volgens een legende dankt de Rode beek haar naam aan een bloederige veldslag. Het water heeft echter zo’n bruinrode kleur doordat de bodem veel ijzer bevat.

Roode Beek
Roode Beek
Roode Beek
Roode Beek
Roode Beek
Roode Beek

Ook vandaag hebben we een nest met Bonte Spechten gevonden. En deze keer… deze keer hebben we ze wel op de foto. Zijn ze niet mooi. Verder zijn we ook nog een hoop Koolmeesjes tegengekomen. Het waren volgens ons net uitgevlogen vogeltjes, want ze vlogen erg kort over de grond en riepen constant naar hun ouders.

Bonte Specht
Bonte Specht
Bonte Specht
Bonte Specht
Kiekeboe
Kiekeboe

We waren ook niet alleen onderweg. Zo kwamen we redelijk wat mountainbikers tegen. En er was een speurtocht bezig voor mensen te paard. En laten we de hardlopers niet vergeten.

Helaas zijn we op een gegeven moment de weg kwijt. Geen paaltje te zien in de weide omtrek. Daar is maar 1 oplossing voor. Alle kanten oplopen tot het volgende donkergroene paaltje zichtbaar is. Even later op de route vinden we twee bewegwijzeringspaaltjes die in het gras liggen. Ik vermoed dan ook dat iemand zo “leuk” is geweest om deze te verwijderen van de route. :-@ . Na al dat zoeken komen we uiteindelijk wel weer terug bij onze auto.

De wandeling is zeer zeker niet geschikt voor mensen in een rolstoel of om er met een kinderwagen te komen. Dit omdat de route over zand gaat. Verder moet je van groen en zand houden. Anders is deze route best saai.

Planten die je op de Brunssummerheide kunt tegenkomen:

Struikeheide
Struikheide
Kamille, Korenbloem met Steenhommel
Kamille, Korenbloem met Steenhommel
vingerhoedsplant
vingerhoedskruid
vingerhoedsplant
vingerhoedskruid
vingerhoedsplant
vingerhoedskruid

One comment

  1. Hey zusje, als ik ook niet altijd reageer, kom toch regelmatig een kijkje nemen ;). Was weer leuk om even te kijken en te lezen.
    Groetjes je zus
    xxx

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *